Děkujeme za Vaši pomoc
Děkujeme za Vaši pomoc
Fond Sidus, o.p.s., Primátorská 40, 180 00, Praha 8

projekty pro nemocné děti

NOVÉ - Projekty pro MŠ

Moje malá ZOO

V jarních měsících roku 2013 pořádáme v rámci Veřejné sbírky Fondu Sidus projekt s názvem Moje malá ZOO. Naučná 3D skládačka pro děti je k dispozici za příspěvek 39 Kč.
moje mala ZOO c.jpg
moje mala ZOO a.jpg
_MG_8329.jpg
moje mala ZOO b.jpg
Texty k ZOO

Vydej se spolu s dětmi na vycházku do ZOO. Pojmenuj holčičku a chlapečka svými oblíbenými jmény. Umísti je na cestičku v zoo, ať se mohou procházet s tebou.

Zvířátka se ale rozutekla!  Dovedeš je vrátit do výběhů? Zvířátka postupně a opatrně vyloupni.

Zasuň každé zvířátko na správné místo. Pomohou ti cedulky s jejich obrázky.


Poslouchej, co čte paní učitelka nebo rodiče. Dozvíš se o zvířátcích z malé zoo spoustu zajímavostí. Až budeš o zvířátcích vědět, čím se živí, nakrm je rybami, ovocem, senem nebo větvičkou s listím.  Dovedeš potom odpovědět na otázky? 

ň Převalského:

Kůň je jedním z nejoblíbenějších zvířat. Lidé chovají mnoho koní pro práci i pro zábavu. Jízda na koních je mezi lidmi velmi oblíbená. K ovládání koně se používají udidla, třmeny, sedla. Pracovat s koňmi začali lidé už před pěti tisíci lety.

V zoo najdeme vyjímečný druh koně. Je to ň Převalského. ň Převalského je jediný žijící předek našeho zdomácnělého koně. Je o něco menší a je divoký. Proto tyto koně není možné používat k práci a jízdě.

Kůň Převalského pochází ze stepí a pouští Asie, především z Mongolska. Dlouhou dobu byl považován za vyhynulého. Před více než sto lety byl opět objeven na okraji pouště Gobi. Velkou zásluhu na obnovení jeho chovu po celém světě má pražská zoologická zahrada, která pomáhá i s jeho návratem do volné přírody v Mongolsku. Kůň se živí trávou nebo senem.

Pamatuješ si?

Odkud pochází kůň Převalského?

Čím se kůň Převalského liší od ostatních koní?

Může kůň Převalského vozit jezdce?

Čím se kůň Převalského živí?

Zebra:

Víš, jak vypadá zebra? Její srst je černobíle pruhovaná. Stavbou těla se podobá koním a oslům. Má ale kratší nohy a větší hlavu. Není tak rychlá jako kůň, ale je větší vytrvalec. To znamená, že najednou vydrží běžet déle než kůň. Zebry žijí v Africe. Víš, kolika let se může zebra dožít? Zebra žije dokonce 30 až 40 let. Někdy říkáme, že zebra je pruhovaný kůň nebo kůň v pyžamu. Víš, proč má zebra pruhy? Černobílé pruhy pomáhají zebrám dobře se maskovat mezi větvemi keřů před nebezpečnými zvířaty. Může se zdát, že všechny zebry jsou stejné. Není to pravda! Pruhy každé zebry jsou zcela originální, jako otisky prstů lidí. I na silnici u nás můžeme vidět zebry. Nejsou to ale zvířata! Co to je?

Pamatuješ si?

Kde žije zebra?

Jakou barvu má zebra?

Je rychlejší kůň nebo zebra?

Proč má zebra pruhy?

 

Tygr:

Víš, jakou barvu má tygr? Srst tygra je oranžovožlutá. Na ní má černé pruhy nebo fleky. Víš, k čemu má na sobě tygr černé pruhy? Pomáhají mu dobře se maskovat při lovu, ale i ukrývat před lovci. Je známo několik druhů tygrů. Liší se především velikostí a kresbou srsti. Můžeme se setkat i s tygrem, který je bíločerný. Bílé tygry můžeme vidět v naší Liberecké ZOO. Tygr žije ve volné přírodě v  Asii. Mnoho lidí si myslí, že tygra potkáme i v Africe. To ale není pravda. Tygr je kočkovitá šelma. Je to masožravec. Loví divoká prasata, srnce a jeleny. Cvičené tygry můžeme často potkat i v cirkuse.

Pamatuješ si?

Vzpomeneš si, které další zvíře z naší zoo má na sobě pruhy?

Kde se s tygrem můžeš setkat ve volné přírodě?

Čím se tygr živí?

V které české zoo můžeme vidět bílé tygry?

Proč má černé pruhy?

Lev:

Lev je často označován jako král zvířat pro svou majestátnost, vzhled a nebojácnost. Lev je o něco menší než tygr. Vyskytuje se především v Africe a malá populace i v Indii. Jeho kořistí jsou hlavně antilopy, zebry, ale loví i zajíce a ptáky. Lvíčata se učí lovit už ve třech měsících. Dobří lovci se z nich stávají ve dvou letech. Většinu dne ale lev tráví odpočíváním. U lva dobře rozeznáme samce od samice. Samec má mohutnou hřívu. Lvice hřívu nemá.

Pamatuješ si?

Jak rozeznáš u lva samce od samice?

Jak se jinak říká lvu, například v pohádkách?

V jakém věku se ze lva stane lovec?

Čím tráví lev většinu dne?

Kdo je větší: tygr nebo lev?

Gorila:

Gorila je největší opice. Je převážně vegetariánem. Žere listy, pupeny i ovoce. Nepohrdne ale ani mravenci. Ráno několik hodin tráví krmením. Většinu dne si gorila hraje s mláďaty nebo odpočívá. Navečer se opět pustí do jídla. Gorily žijí ve skupinách až patnácti zvířat v deštných pralesích v západní a střední Africe. Známe i mnoho jiných druhů opic. Znáš nějaké? Vzpomeň si, co třeba… šimpanz, orangutan, makak, pavián, kosman.

Pamatuješ si?

Jí gorila maso?

Která opice je největší?

Co dělá gorila většinu dne?

Kde žijí gorily?

 

Žirafa:

Žirafaje nejvyšší žijící tvor. Je vysoká asi pět metrů. Co Tě na první pohled na žirafě zaujme? Má velmi dlouhý krk. Ačkoli má mnohem delší krk než všichni ostatní savci, má jen sedm krčních obratlů, stejně jako třeba člověk. Dlouhý krk a její dlouhý jazyk ji pomáhají při spásání listů v korunách vysokých stromů. Žirafa věnuje jídlu polovinu celého dne. Málo spí. Každý den spí jen dvacet minut. Většinou spí ve stoje. Žirafa má velmi silné nohy. Zvládne běžet velkou rychlostí až 50 km / hod. Tak rychle u nás jezdí auta ve městech a na vesnicích. Také žirafy mají velmi krásnou srst. Srst každé žirafy je výjimečná.

Pamatuješ si?

Kolik krčních obratlů má žirafa?

Čím se žirafa živí?

Mají všechny žirafy stejnou srst?

Jak rychle dovede běžet žirafa?

Lachtan kalifornský:

Nejvíce lachtanů ve volné přírodě žije v Americe. Samci dosahují hmotnosti až 390 kilogramů. Jsou známi jako společenská zvířata. Dají se dobře vycvičit. Často se můžeme například v zoo nebo cirkuse setkat se zábavným lachtaním vystoupením, ve kterých se ukazuje, jak jsou chytří. Balancují míčky na čenichu, skáčou do vody. Lidé si často pletou lachtany a tuleně. Jsou si totiž podobní. Víte, jaký je mezi nimi rozdíl? Tuleni by takové zábavné vystoupení nezvládli, protože nejsou tak učenliví. Lachtani se také daleko snáze pohybují na souši, kde i spí. Tuleni spí naopak ve vodě. Příbuznými lachtanů jsou kromě tuleňů i mroži. Víte, čím se živí lachtan? Lachtan loví především ryby.
Hlavními nepřáteli lachtanů jsou kosatka a žralok. Známe asi šestnáct druhů lachtanů.

Lachtan kalifornský je nejrozšířenější druh lachtana.

Pamatuješ si?

Kterému zvířeti se podobá lachtan?

Je lachtan učenlivý?

Kde můžeme vidět zábavné lachtaní vystoupení?

Čím se lachtan živí?

Krokodýl:

Kde žije krokodýl? Jeho hlavním životním prostředím je voda, především řeky a jezera. Některé druhy ale žijí i v přímořských oblastech. Jejich potravou jsou různí savci, ptáci a ryby. Krokodýl patří mezi plazy, stejně jako hadi. Mládě se vylíhne z vajíčka. Jeho tělo je pokryté tvrdou rohovitou kůží. Má dlouhý, silný ocas a velikou tlamu. Co je zajímavého na tlamě krokodýla? Krokodýl má silný stisk čelistí, ale slabé svaly na otevírání tlamy. Může tedy rozkousat i velmi tvrdou potravu, ale jeho zavřenou tlamu udrží i člověk. V nezměněné podobě se vyskytuje na zemi již tisíce let. Setkání s krokodýlem ve volné přírodě je pro člověka velmi nebezpečné!

Pamatuješ si?

Co je zajímavého na tlamě krokodýla?

Je krokodýl plaz nebo pták?

Žije spíše na souši nebo ve vodě? 

Tučňák:

Tučňák je pták, který nelétá. Žije v oblasti chladných vod Antarktidy u jižního pólu. Je dokonale přizpůsoben lovu a potápění ve vodě. Dokáže pod vodou vydržet i půl hodiny. Aby mu nebyla v chladných vodách zima, má silnou vrstvu podkožního tuku a velmi husté peří.  Odpočívá a vychovává mláďata na souši. Typická je pro něj legrační kolébavá chůze. Jeho peří má černou a bílou barvu. Někomu připomíná dirigenta, oblečeného ve fraku. Čím se živí tučňák? Živí se drobnými rybami.

Pamatuješ si?:

Umí tučňák létat?

Jak dlouho vydrží pod vodou?

Čím se živí?

Dovedeš předvést chůzi tučňáka?

Dovedeš spočítat, kolik tučňáku si teď hraje v zoo?

Medvěd lední:

Žije tam, kde je stále led a sníh, v severních polárních oblastech. Co chrání medvěda před zimou? Medvěd lední má hustou, bíložlutou, dlouhou srst, která jej chrání na souši i ve vodě. V ledové vodě dokáže uplavat i sto kilometrů. Je velmi obratný, silný a mrštný. Dokáže šplhat po ledových krách a přeskakovat velké díry v ledu. Medvěd má výborný čich, díky kterému dokáže ucítit kořist na velkou vzdálenost. Živí se především tuleni, za kterými dovede putovat hodně daleko. Za svůj život ujde medvěd mnoho tisíc kilometrů. Medvěd je veliký. Je to třetí největší suchozemský savec.

Pamatuješ si?

Co chrání medvěda před zimou?

Kolik kilometrů dovede uplavat v ledové vodě?

Víš co je to ledová kra?

Má medvěd dobrý čich?

Slon:

Víš, jak slon vypadá? Má dlouhý chobot a velké uši. Slon patří mezi velká zvířata. Je to dokonce největší savec žijící na souši. Žije v Africe a v Asii. Sloni žijící v Africe jsou větší a mají i mnohem větší uši. Sloni žijící v Asii se jmenují Indičtí. Slon skoro pořád jí. Projí skoro celý den. Všichni sloni se živí trávou, listím, kořínky a ovocem. Dospělý slon dokáže sežrat až 300 kilogramů potravy za den. Sloni dovedou lidem i pomáhat. Kdysi například tahali dřevo v lese nebo pomáhali při stavbách. Slon má kly. Mnoho slonů je kvůli nim ohroženo. Sloní mláďátka se narodila dokonce v českých ZOO. První slůně se u nás narodilo v ostravské zoo, druhé nedávno v Praze.

Pamatuješ si?

Co dělá většinu dne slon?

Jaký je rozdíl mezi slonem africkým a indickým?

Který je větší?

Co jí slon?

Jí slon maso?

Papoušek:

Papoušek je pták s krásným, pestrobarevným peřím. Známe mnoho druhů papoušků, například  kakadu, žako, korela. Jedním z největších a nejbarevnějších papoušků je ara.  Papoušci žijí v teplých oblastech celého světa. Papoušek je také oblíbeným domácím mazlíčkem. Doma nejčastěji chováme malé papoušky vlnkované, říkáme jim andulky.  Papoušek se dá ochočit a je schopen napodobovat různé zvuky, včetně lidského hlasu.


Pamatuješ si?
 

Čím se živí papoušci?

Jaké jsou druhy papoušků?

Co dovede ochočený papoušek?

Který papoušek je největší?

Které papoušky nejčastěji chováme doma?

Hroch obojživelný:

Víš, co znamená slovo obojživelný? Obojživelný znamená, že žije na souši i ve vodě. Hroch je sudokopytník, stejně jako třeba naše kráva. Většinu dne tráví hroch ve vodě. Po souši se pohybuje hlavně v noci, když se pase. Za noc a den spase až 50 kg trávy. Žije ve velkých skupinách. Mláďátka se rodí ve vodě, a tak hned od narození umí plavat. Má obrovské tělo a velikou tlamu plnou zubů. Víš, kolik váží dospělý hroch? Samec může vážit až 3200 kg. To je ještě mnohem víc, než váží osobní automobil!

Pamatuješ si?

Co dovede hroch hned od narození?

Kde tráví hroch většinu dne?

Co to znamená obojživelný?

Nechte si zasílat novinky přímo do Vaší emailové schránky
Opište prosím kontrolní kód "9220"
■ Fond Sidus, o.p.s., Primátorská 40, Praha 8, 180 00 ■ tel. Praha: 283 843 140, 739 658 822 ■ fax.: 283 842 439 ■ email: sidus@fondsidus.cz ■
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one